- Gemeenten die een contract hebben met het Russische staatsbedrijf Gazprom, moeten dit volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) in principe voor 10 oktober beëindigen.
- Het stoppen met het kopen van gas van het Russische staatsbedrijf volgt uit het jongste Europese sanctiepakket tegen Rusland.
- Jetten noemt het “onwenselijk dat we als Europese landen op deze manier bijdragen aan de Russische staatskas.”
- Lees ook: Waarom Europa niet zomaar kan stoppen met het kopen van Russisch gas
Gemeenten die een contract hebben met het Russische staatsbedrijf Gazprom, moeten dit in principe voor 10 oktober beëindigen. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) op vragen uit de Tweede Kamer.
Nieuwe contracten mogen volgens het jongste Europese sanctiepakket niet worden afgesloten. Bestaande contracten moeten dus over iets minder dan een half jaar worden beëindigd of afgewikkeld, geeft Jetten aan. Een woordvoerder legt uit dat dan de overgangsperiode afloopt.
Het kan wel zo zijn dat het kabinet specifiek voor energiecontracten van lagere overheden besluit gebruik te maken van de uitzonderingsgrond die in het sanctiepakket zit. Hierover moet nog een knoop worden doorgehakt. Onder bepaalde voorwaarden zouden gemeenten dan niet verplicht worden hun contract te stop te zetten.
Zo’n 120 gemeenten nemen gas af van het Russische staatsbedrijf. Jetten noemt het “onwenselijk dat we als Europese landen op deze manier bijdragen aan de Russische staatskas.”
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil graag met Jetten in gesprek over het Russische gas, aldus een woordvoerder. De VNG liet eerder al weten dat het volledig weren van Russisch gas van de Nederlandse markt niet zal lukken.
Alle energieleveranciers kopen gas in op een internationale gasmarkt waar landen, ook Rusland, collectief gas aanbieden. “De VNG roept het kabinet op om dit in Europees verband aan de kaak te stellen, zodat de nodige aanpassingen in de spelregels met betrekking tot de aanbestedingseisen en de internationale gasmarkt worden doorgevoerd”, aldus de vereniging.
Gasprijs naar laagste niveau sinds begin invasie
De Europese gasprijs is donderdag fors gedaald. De prijs is bijna even hoog als op de dag voor de Russische invasie van Oekraïne, op 23 februari. Ondanks de oorlog en westerse sancties tegen Rusland blijft aardgas uit het land richting de Europese Unie stromen.
De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs, die maatgevend is voor Europese prijzen, daalde donderdag met bijna 15 procent tot zo'n 90 euro per megawattuur. Een analist wijst erop dat de vraag naar energie is gedaald omdat er met het lange paasweekend in het vooruitzicht minder werd gehandeld.
Na de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties tegen Rusland waren de gasprijzen nog enorm gestegen. De Russische president Vladimir Poetin heeft eerder geëist dat gas moet worden betaald in roebels. De Europese Unie heeft lidstaten gewaarschuwd dat dit in strijd is met de sancties die zijn opgelegd aan Moskou. De Europese landen zijn afhankelijk van Russisch gas maar willen die afhankelijkheid snel afbouwen.